Catering
firmaları her türlü organizasyona veya iş yerine yemek,
atıştırmalık ve diğer türlü sunumlar hazırlayıp sunan firmalardır. Menü
planlaması sağlıklı ve hijyenik bir şekilde yapılıp sunulur. Her türlü firma büyük kolaylık sağlayan
catering firmalarından hizmet almaktadır.
Catering firmaları yemeklerde her zaman taze ve kaliteli ürünler
kullanmak zorundadır. Aynı zamanda uzman gıda mühendisleri tarafından mutfak
personeline genel hijyen kuralları, hijyenik konusuyla ilgili olarak eğitim
verilmeli ve mutfaklar sürekli denetlenerek, gerekli hassasiyet
gösterilmelidir. Böylelikle gerekli olan hijyen standartlarının sürekliliği
sağlanmış olur. Özellikle son dönemlerde hepimizin bildiği üzere temizlik ve
hijyen her alanda son derece büyük öneme sahiptir. Ayrıca tüm yemek üreticilerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
tarafından verilen Gıda Üretim İzni Belgesi’nin bulunması gerektiğini
unutmamalı ve çalışacağınız firmanın da bu yasal yeterliliğe sahip olmaları
zorunlu bir kuraldır.
Catering
firmaları ile çalışmanın büyük avantajları mevcuttur. Bunlardan bir
tanesi yemek bittiğinde, yemeklerin toplanması ve temizlik de catering
firmasının görevlerindendir. Kısacası catering firması, yemek
üretiminden, sunumuna ve temizliğine kadar geçen süreci bir bütün olarak
üstlenen ve bu hizmet neticesinde kişi başı fiyatlandırma yapan firmadır.
Ortalama bir catering firması
günlük olarak ortalama 1000-1500 yemek üretebilir. Bazı büyük ölçekli catering
firmaları için bu rakam 10.000 civarlarına çıkabildiği gibi,
bazı butik catering firmalarında ise bu sayı 300 civarlarına kadar
düşebilmektedir. Genellikle bir catering firması için yemeklerde lezzet ve
maliyet ters orantılı işlemektedir. Yani yüksek sayılarda üretim yapan firmalar
maliyetlerini aşağı indirmektedir fakat lezzetten ciddi oranda ödün
vermektedir. Düşük sayılarda üretim yapan bir catering firması için ise eğer
aşçı iyiyse iyi bir yemek çıkacaktır fakat bu da maliyeti yüksek olacağı için
tercih edilmeyecektir. Bu sebeplerden ötürü bir catering firması için
ortalama günlük optimum üretim miktarı 1000 adet olduğunu rahatlıkla söyleyebilmemiz
mümkündür. Bunun yanı sıra istekler doğrultusunda catering menüleri, günlük
yeterli kalori hesabı, yemek çeşitlerinin uyumlu olması, mevsimine göre yemek
seçimi gibi özelliklere oldukça dikkat edilerek hazırlanmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder