Aseptik
dolum kavramı üretici firmalar arasında oldukça sık bir şekilde
adını duyurmayı başarmış kavramlar arasındadır. Kullanım ve talep edilme
oranlarının yüksek olmasının en önemli nedenlerinden biri üretici firmaların
sattığı ürünlerde en iyi kalite ve tecrübeyi istemesinden geçmektedir. Düşük
sıcaklıkta uzun süre sterilizasyon yerine yüksek sıcaklıkta çok kısa sürede
sterilizasyonun gerçekleşmesi, gıdanın beslenme öğelerinde kaybı
azaltmaktadır. Diğer sistemlere göre daha az enerji kullanılmakta
olduğundan çevre boyutlarına önemli olumlu katkısı olmaktadır. Özel soğuk
zincir uygulamasına gerek duyulmadan gıdaya uzun raf ömrü sağlamaktadır.
Aseptik ambalajlamada geleneksel gıda koruma işlemlerinde uygulanan yüksek
sterilizasyon sıcaklığına dayanamayacak plastik ambalaj malzemelerinin
kullanılması mümkün olabilmektedir. Fakat tercihlerinizde çok dikkatli
olmanız gereklidir.
Aseptik
dolum; meyve suyu ve benzeri sıvı taşıyan kutularda en üst düzeyde
hijyeni sağlamak adına tercih edilen sistemlerden biridir. Aseptik ambalajlama
tekniğinde değişik nitelikte plastikler ile cam, teneke ve alüminyum gibi materyallerden
yapılmış ambalajlar kullanılabilir. Ancak aseptik ambalaj materyali
denildiğinde genellikle, doğrudan plastik malzemeler veya karton bazlı
laminatlar anlaşılır. Karton bazlı laminatlarda, ambalaja diklik ve sertlik
vermek üzere karton esas alınır ve bu malzeme çeşitli plastik filmlerle lamine
edilir. Plastik filmlerin gıda ile temasta oldukça inert davranmaları, kartonu
nem ve diğer birçok dış etkilerden korumaları, kapatmada çoğu kez doğrudan
yapıştırıcı gibi görev almaları ve gaz geçirgenliklerinin düşük olması gibi
özelliklerden yararlanılır.
Aseptik dolum uygulamalarında önemli olan bir diğer özellik,
ambalajın ambalajlama makinesi fonksiyonları ile uyum sağlamasıdır. Örneğin; derin
çekme yöntemine göre kap yapan aseptic ambalajlama makinesinde kullanılan
folyonun derin çekilebilir olması seçilen folyoda istenen özelliklerindendir. Diğer
yandan özellikle asitli ürünlerde aside dayanıklılık, H+ iyonları etkisi ile
delamine olmama özelliği de aseptik ambalaj malzemelerinde aranan bazı
özelliklerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder