29 Temmuz 2020 Çarşamba

Aseptik Dolum


Aseptik dolum kavramı üretici firmalar arasında oldukça sık bir şekilde adını duyurmayı başarmış kavramlar arasındadır. Kullanım ve talep edilme oranlarının yüksek olmasının en önemli nedenlerinden biri üretici firmaların sattığı ürünlerde en iyi kalite ve tecrübeyi istemesinden geçmektedir. Düşük sıcaklıkta uzun süre sterilizasyon yerine yüksek sıcaklıkta çok kısa sürede sterilizasyonun gerçekleşmesi, gıdanın beslenme öğelerinde kaybı azaltmaktadır.  Diğer sistemlere göre daha az enerji kullanılmakta olduğundan çevre boyutlarına önemli olumlu katkısı olmaktadır. Özel soğuk zincir uygulamasına gerek duyulmadan gıdaya uzun raf ömrü sağlamaktadır. Aseptik ambalajlamada geleneksel gıda koruma işlemlerinde uygulanan yüksek sterilizasyon sıcaklığına dayanamayacak plastik ambalaj malzemelerinin kullanılması mümkün olabilmektedir. Fakat tercihlerinizde çok dikkatli olmanız gereklidir.
Aseptik dolum; meyve suyu ve benzeri sıvı taşıyan kutularda en üst düzeyde hijyeni sağlamak adına tercih edilen sistemlerden biridir. Aseptik ambalajlama tekniğinde değişik nitelikte plastikler ile cam, teneke ve alüminyum gibi materyallerden yapılmış ambalajlar kullanılabilir. Ancak aseptik ambalaj materyali denildiğinde genellikle, doğrudan plastik malzemeler veya karton bazlı laminatlar anlaşılır. Karton bazlı laminatlarda, ambalaja diklik ve sertlik vermek üzere karton esas alınır ve bu malzeme çeşitli plastik filmlerle lamine edilir. Plastik filmlerin gıda ile temasta oldukça inert davranmaları, kartonu nem ve diğer birçok dış etkilerden korumaları, kapatmada çoğu kez doğrudan yapıştırıcı gibi görev almaları ve gaz geçirgenliklerinin düşük olması gibi özelliklerden yararlanılır.
Aseptik dolum uygulamalarında önemli olan bir diğer özellik, ambalajın ambalajlama makinesi fonksiyonları ile uyum sağlamasıdır. Örneğin; derin çekme yöntemine göre kap yapan aseptic ambalajlama makinesinde kullanılan folyonun derin çekilebilir olması seçilen folyoda istenen özelliklerindendir. Diğer yandan özellikle asitli ürünlerde aside dayanıklılık, H+ iyonları etkisi ile delamine olmama özelliği de aseptik ambalaj malzemelerinde aranan bazı özelliklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder