Catering
anlam itibari ile yemek ziyafeti demektir. Dünyada ve ülkemizde bu kelime ise
yemek organizasyonu yapan firmaları ifade etmektedir. Bazı alanlarda çok
kalabalık bir kitleye yemek yapmak gerekebilir. Bu ortamlar iş yerleri,
davetler ya da hastaneler olabilir. Catering firmaları ise
bu kalabalık kitlelere yemek yapmak için vardır. Yemek hizmeti hem ekonomik hem
de hızlı bir şekilde bu firmalar aracılığı ile giderilmektedir. Dünyada geçmişi
çok uzun yıllar olsa da ülkemizde 1980’li yıllardan itibaren catering firmaları hizmet vermeye
başlamıştır. Bu firmaların ilk hizmet alanı ise oteller olmuştur. Oteller ile
kısıtlı olan hizmet alanı bu gün geniş bir yelpazede sunulmaktadır.
Catering firmaları tarafından yemek listesi
hazırlanırken dikkat edilen bazı hususlar bulunmaktadır. Öncelikle kişi ya da
kurumların talepleri dikkate alınmaktadır. Bu noktada yemek verilecek olan kişi
sayısı çok önemlidir. Aynı zamanda yemeğin ne derece doyurucu olduğu, kalori
hesabı, mevsim malzemelerinin kullanılması ve yemeklerin birbiri ile uyumlu
çıkmasında da dikkat edilmektedir. Tek çeşit olabileceği gibi bu yemekler
tabldot şeklinde çok çeşitten de oluşabilmektedir. Yiyecek tedarik edilmesine
yardımcı olan bu firmalar yemek gibi temel bir ihtiyaca da cevap vermektedir.
Organizasyonlar günümüzde sıklıkla yapılmaktadır. İşletmeler, kurum ve
kuruluşlar için toplu yemek ihtiyacının hem çok uygun maliyetlerle hem de
pratik bir şekilde karşılanması oldukça önemli olmaktadır.
Ülkemizde
çok sayıda catering firmaları bulunmaktadır.
Bu firmalar erken saatte yemeği hazırlar, nakliye için araçlara yükler. Nakliye
esnasında yemeklerin soğumaması için özel ısıtmalı hazneler bulunur. Yiyecek
tedarik edilmesine yardımcı olan bu firmalar toplu yemek ihtiyacının pek çok
ortamda karşılanmasına yardımcı olmaktadır. Büyük ya da küçük ölçekli bir
organizasyon olması fark etmeksizin verilen menüye uygun yemek gününde teslim
edilir. Zamandan ve ekstra maliyetlerden tasarruf edilmesine yardımcı olan Catering firmaları tercih edilirken
seçici davranmak ise çok önemlidir. Firmaların gerekli belgeleri olması,
yemeklerin hijyenik bir ortamda yapıldığından emin olmak her daim önem taşır.
Ayrıca firmaların, kurum ya da kuruluşların yemek dağıtımı ve ikram için özel
personelleri olabilirken bu işi catering firmaları bünyesine var olan
servis elemanları da yapabilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder