Kalamar tüketimi oldukça fazla olan bir besindir. Pelajik
bir tür olarak dibe bağımsız yaşayan kalamarlar, beslenme ihtiyaçları için
geceleri zemine inerler. Genel olarak 20-250 m arasında, optimal 50-60 m
derinlikte yaşamaktadırlar. Tuzluluk değişimlerine karşı hassas canlılar
oldukları için Türkiye’yi çevreleyen farklı tuzluluktaki denizlerden
Karadeniz’de yaşamaktadırlar. Bunun en önemli nedeni, düşük tuzluluktaki
suların kalamar üzerinde anestezik etki göstermesidir. Marmara Denizi kısmen
Karadeniz etkisinde olduğundan, genellikle Ege Denizi sularının etkisi
altındaki Marmara Denizi’nin güney kıyılarında sınırlı sayıda bulunurlar.
Kalamar, kalamar ağı ile
avlanabilen bir türdür. Başka farklı av çeşitleri ile de kolaylık ile
avlanabilir.
Genelde kalamarın genel ağırlıkları 100gr ile 4kg arasında
olmaktadır. Bu nedenle maksimum 6kg çekerli, hafif, avlandığınız doğaya uygun
renklere sahip mavi, yeşil veya şeffaf misinilar etkili olacaktır. Uca doğru
yavaşça incelen hafif veya orta aksiyona sahip bir kamış yumuşak etli kalamarı
rahatlıkla çekmenize olanak verecektir. Kamışın yavaşça incelmesinin espriside
kalamarın saldırılarını daha iyi absorbe etmeleridir. Kalamar ağı ile bu saldırılar
kolayca engellenebilmektedir. Kalamar zokaları direkt olarak misinanın
ucuna bağlanabilir. Fakat akıntı ve sürüklenme şartlarında pek mümkün değildir.
Kalamar %80 ihtimal ile zokanız batarken yeminize vuracaktır. Bu nedenle
zokanızın yavaşça batmasını sağlamalı, takımınızı ağırlaştırmamalısınız.
Tüm bunların yanı sıra eğer tekne üzerinden avlanıyorsanız
sürekli hareket halinde olmanızda fayda vardır. Böylelikle yeminizi
izleyicilere daha iyi ve geniş bir alanda sunmuş olursunuz. Teknenizi
avlanacağınız bölgenin rüzgar yönüne göre en uç kısmına giderek, rüzgarın sizi
söz konusu bölgede gezdirmesini sağlayabilirsiniz. Rüzgara dik ve dalgaya
paralel şekilde teknenizi tutabilmeyi başarabilirseniz, teknenizi
çalıştırmanıza gerek kalmadan avlanacağınız yeri gezebilirsiniz. Kalamar ağı
fiyatları genel olarak firmadan firmaya göre değişse de edineceğiniz ağın
ölçülerine göre değişkenlik göstermektedir. İyi bir kalamar ağı ve diğer tüm
ağlar, mukavemetli ipliklerden üretilen ağlar olmalıdır. Sürekli su ile temas
ettiklerinden dolayı kısa sürede aşınabilirler. Bu aşınmaları önlemek amacı ile
profesyonel makineler kullanılarak balık ağı üretimleri seri bir şekilde
denetimler ile gerçekleştirilmelidir. Detaylı bilgi için www.cesit.com.tr web sitemizi ziyaret
edebilir bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder