26 Mayıs 2021 Çarşamba

Sardalya Ağı

  Ülkemizde balıkçılık önemli bir aktivitedir. Aynı zamanda ekonominin bir kısmı balıkçılıktan sağlanır. Özellikle mevsime göre balık avlanma zamanları vardır. Sardalya balığı mevsimine göre avlanan balıklardandır.


Sardalya en verimli dönemi Haziran ve Ekim ayları arasında gerçekleşir. Haziran ve Ekim aylarında avlanabilen sardalya balıkları, bu dönemlerde tüketilebilir. Sardalyaların avlanmasında sardalya ağları kullanılır.

Haziran ayında başlayan bu dönemde sardalyalar için bu ağlar kullanılır. Sardalya ağının avlanmaya özel teknik özellikleri vardır. Sardalya avlamada denizciler tarafından kullanılan ağlarının yüksekliği tahmini 9-18 metre arasında değişir. Bu ağların kullanımlarında uzunluğu 90-180 m düğümden oluşur. Ayrıca bu düğüme göz genişliği 12-14 mm arasındadır.


Sardalya Ağı Özellikleri Nelerdir?  


Sardalya Ağı 
naylon olan ağ ipleri kullanılır. İpleri naylon olan bu ağların ipliklerinin kalınlığı  farklı şekildedir. Teknik özelliklerine göre denizciler ve balıkçılar bu ağları sardalya mevsiminde kullanırlar. Sardalya avlamak için ağ kullanımlarında dikkat edilecek aşamalar vardır. Özellikle bu ağlar genellikle sabaha karşı şafak sökmeden denizciler tarafından denize bırakılır. Bunun nedeni sardalyaların erken saatlerde avlanmaya elverişli olmalarıdır. Sabaha karşı sardalyalar bu ağlara gelir ve takılırlar. Ağların salınmasıyla sardalya balıkları balıkçılar tarafından güneş doğduktan birkaç saat sonra toplanmaya başlar.
 
 Sardalya ağı Nasıl Kullanılır?   


Sardalyarın haziran ayından itibaren balıkçılar tarafından yakalama yöntemleri vardır. Balıkçılar tarafından sardalya en çok dalyanlar ve sardalyaların şıplarıyla tutuluyor. Ayrıca ağlar sardalya için özel üretilmişlerdir. İçerisinde yer alan mantarlarla; ateş ağı denilen sardalya ağları vardır. Bu ağlar ile küçük olan sandalda kullanılan kurtina ağları ile sardalya avlanır. Sardalya balığı Mayıs ayında başlayarak Marmara denizine doğru hareket eder. Sardalya avlamak için balıkçılar sadece sardalyalara özel sardalya ağı kullanılırlar.

 

Aynı zamanda bu ağa balıkçılar arasında ateş ağızda ismi verilmiştir. Sardalya avlamak  sardalya ağı mekanizmasında fanyalı uzatma ağları vardır. Bu ağlar iki ya da üç katmandan oluşurlar. Ağların katlarından biri diğerinden daha incedir. Sardalya  ağların genel özelliklerinde biri  gömlek yapılarının iki fanya ağı arasında bulunmasıdır. Sardalya ağları üç katlı fanya ağlarından oluşur. Sardalya ağların göz yapıları daha geniş şekildedir. Detaylı bilgi için www.cesit.com.tr adresinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder