Ülkemizde balıkçılık önemli bir aktivitedir. Aynı zamanda ekonominin bir kısmı balıkçılıktan sağlanır. Özellikle mevsime göre balık avlanma zamanları vardır. Sardalya balığı mevsimine göre avlanan balıklardandır.
Sardalya en
verimli dönemi Haziran ve Ekim ayları arasında gerçekleşir. Haziran ve Ekim
aylarında avlanabilen sardalya balıkları, bu dönemlerde tüketilebilir.
Sardalyaların avlanmasında sardalya ağları kullanılır.
Haziran
ayında başlayan bu dönemde sardalyalar için bu ağlar kullanılır. Sardalya
ağının avlanmaya özel teknik özellikleri vardır. Sardalya avlamada denizciler
tarafından kullanılan ağlarının yüksekliği tahmini 9-18 metre arasında
değişir. Bu ağların kullanımlarında uzunluğu 90-180 m düğümden oluşur. Ayrıca
bu düğüme göz genişliği 12-14 mm arasındadır.
Sardalya Ağı Özellikleri Nelerdir?
Sardalya Ağı naylon olan ağ ipleri kullanılır. İpleri naylon olan
bu ağların ipliklerinin kalınlığı farklı şekildedir. Teknik özelliklerine
göre denizciler ve balıkçılar bu ağları sardalya mevsiminde kullanırlar.
Sardalya avlamak için ağ kullanımlarında dikkat edilecek aşamalar vardır.
Özellikle bu ağlar genellikle sabaha karşı şafak sökmeden denizciler tarafından
denize bırakılır. Bunun nedeni sardalyaların erken saatlerde avlanmaya
elverişli olmalarıdır. Sabaha karşı sardalyalar bu ağlara gelir ve takılırlar.
Ağların salınmasıyla sardalya balıkları balıkçılar tarafından güneş doğduktan
birkaç saat sonra toplanmaya başlar.
Sardalya ağı Nasıl Kullanılır?
Sardalyarın haziran ayından itibaren
balıkçılar tarafından yakalama yöntemleri vardır. Balıkçılar tarafından
sardalya en çok dalyanlar ve sardalyaların şıplarıyla tutuluyor. Ayrıca ağlar
sardalya için özel üretilmişlerdir. İçerisinde yer alan mantarlarla; ateş ağı
denilen sardalya ağları vardır. Bu ağlar ile küçük olan sandalda
kullanılan kurtina ağları ile sardalya avlanır. Sardalya balığı Mayıs ayında
başlayarak Marmara denizine doğru hareket eder. Sardalya avlamak için
balıkçılar sadece sardalyalara özel sardalya ağı kullanılırlar.
Aynı zamanda
bu ağa balıkçılar arasında ateş ağızda ismi verilmiştir. Sardalya avlamak
sardalya ağı mekanizmasında fanyalı uzatma ağları vardır. Bu
ağlar iki ya da üç katmandan oluşurlar. Ağların katlarından biri diğerinden
daha incedir. Sardalya ağların genel özelliklerinde biri gömlek
yapılarının iki fanya ağı arasında bulunmasıdır. Sardalya ağları üç katlı fanya
ağlarından oluşur. Sardalya ağların göz yapıları daha geniş şekildedir. Detaylı bilgi için www.cesit.com.tr adresinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder