21 Eylül 2021 Salı

Catering hizmeti

 Catering hizmeti birçok ülkede mevcut olan bir sektördür. Catering kelimesinin Türkçe telaffuzu yemek tedariki veya yemek servisi olarak tanımlanmaktadır. Müşterinin seçtiği mekânda, müşteri ve catering hizmeti veren şirketin ortak belirlediği bedel karşılığında, şeflerin ve ekibin yemek pişirip servis etmesi olarak da geniş bir tanımı yapılabilmektedir.

Catering Hizmeti Neleri Kapsar?

Catering hizmeti; toplu yemek hizmetini sağlayan şirketlerdir.  Çeşitli firmalar veya işletmelerle anlaşmalar yapmaktadır. Bu anlaşmalar; belli sayıda oluşan yemekleri müşterilerin tercihlerine göre yapmakta ve servis etmektedir. En çok işletmelerin öğle yemeklerini catering firmaları sağlamaktadır.

Hizmeti sağlanan işletmenin kriterlerine uygun menü ve uygulamalar geliştirip sunmakta catering firmalarının sorumluluğu altındadır. Bazı işletmelerin hafif ve dengeli menüler istemektedir. Bu yüzden her işletmeye özgü menüler oluşturmak da catering firmalarının çalışmalarını kapsamaktadır.

İstenilen tüm yemeklerin hijyeni ve gıda kalitesine dikkat edilmesi de catering hizmetlerine dâhildir. İşletmelerin isteği üzerine yemeklerin öğün başına düşen kalori hesabı da müşterilere iletilmektedir.

İş yeri yemeği olarak görünse de catering hizmetleri çok daha fazla hizmet vermektedir. Oteller, şantiyeler, okullar, davet ve toplantılar, fabrikalar, hastaneler, seminerler ve sempozyumlar, belirli sayıda çalışana sahip işletmeler, düğün ve nişan gibi organizasyonlar için hazırlanan her türlü yemeğin veya aperatifin hazırlanması catering hizmetine dahildir.

Düğün gibi özel günlerde yemek öncesi ve sonrası ikram edilen aperatifler, parti veya doğum günü gibi özel davetler için hazırlanan tatlılar şekerlemeler catering hizmetlerini kapsamaktadır. Sokak etkinliklerinde mobil sunumlar ve mangal, çeşitli kokteyllerde sunulan kanepe ikramları ve içecekler de catering hizmetleri tarafından hazırlanmaktadır.

Catering Hizmetlerinin Çeşitleri

Catering hizmeti aşağıdaki gibi çeşitlere ayrılmaktadır:

·       Endüstriyel Catering: Ülkemizde en çok kullanılan hizmet şeklidir. Genellikle işletmelerin yiyecek, salata, içecek ve tatlıdan oluşan öğün yemeğini kapsamaktadır.

·       Ofise Teslim Catering: Firmanın kendi bünyesinde hazırladığı yemekleri kullan at tekniği ile paketleme yapmaktadır. Siparişi veren kişiye kendi ofisinde teslim edilmektedir.

·       Açık Büfe Catering: Çok çeşitte yemeğin hazırlanarak metal tepsilerde, alttan ısıtma sistemi ile hazırlanmakta ve sunulmaktadır.

·       Yemek Kamyonu ile Mobil Catering: Açık hava organizasyonları ve davetleri için mutfak olarak hazırlanmış kamyon tipi araçlarda, daha yaygın olarak fast food şeklinde yiyeceklerin tedarik edilmesidir.

Özel Catering Hizmetleri: Verilecek hizmetin neleri kapsayacağı taraflar arasında belirlenmiş; parti, düğün, doğum günleri gibi özel davetler için verilen hizmettir. Bu tarzdaki catering 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder