Catering hizmeti birçok ülkede mevcut olan bir sektördür. Catering kelimesinin Türkçe telaffuzu yemek tedariki veya yemek servisi olarak tanımlanmaktadır. Müşterinin seçtiği mekânda, müşteri ve catering hizmeti veren şirketin ortak belirlediği bedel karşılığında, şeflerin ve ekibin yemek pişirip servis etmesi olarak da geniş bir tanımı yapılabilmektedir.
Catering Hizmeti Neleri Kapsar?
Catering hizmeti; toplu yemek hizmetini sağlayan şirketlerdir. Çeşitli firmalar veya işletmelerle anlaşmalar
yapmaktadır. Bu anlaşmalar; belli sayıda oluşan yemekleri müşterilerin
tercihlerine göre yapmakta ve servis etmektedir. En çok işletmelerin öğle
yemeklerini catering firmaları sağlamaktadır.
Hizmeti
sağlanan işletmenin kriterlerine uygun menü ve uygulamalar geliştirip sunmakta
catering firmalarının sorumluluğu altındadır. Bazı işletmelerin hafif ve
dengeli menüler istemektedir. Bu yüzden her işletmeye özgü menüler oluşturmak
da catering firmalarının çalışmalarını kapsamaktadır.
İstenilen
tüm yemeklerin hijyeni ve gıda kalitesine dikkat edilmesi de catering
hizmetlerine dâhildir. İşletmelerin isteği üzerine yemeklerin öğün başına düşen
kalori hesabı da müşterilere iletilmektedir.
İş yeri
yemeği olarak görünse de catering hizmetleri çok daha fazla hizmet vermektedir.
Oteller, şantiyeler, okullar, davet ve toplantılar, fabrikalar, hastaneler,
seminerler ve sempozyumlar, belirli sayıda çalışana sahip işletmeler, düğün ve
nişan gibi organizasyonlar için hazırlanan her türlü yemeğin veya aperatifin
hazırlanması catering hizmetine dahildir.
Düğün gibi
özel günlerde yemek öncesi ve sonrası ikram edilen aperatifler, parti veya
doğum günü gibi özel davetler için hazırlanan tatlılar şekerlemeler catering
hizmetlerini kapsamaktadır. Sokak etkinliklerinde mobil sunumlar ve mangal,
çeşitli kokteyllerde sunulan kanepe ikramları ve içecekler de catering
hizmetleri tarafından hazırlanmaktadır.
Catering Hizmetlerinin Çeşitleri
Catering hizmeti aşağıdaki gibi çeşitlere ayrılmaktadır:
· Endüstriyel Catering: Ülkemizde en
çok kullanılan hizmet şeklidir. Genellikle işletmelerin yiyecek, salata, içecek
ve tatlıdan oluşan öğün yemeğini kapsamaktadır.
· Ofise Teslim Catering: Firmanın kendi
bünyesinde hazırladığı yemekleri kullan at tekniği ile paketleme yapmaktadır.
Siparişi veren kişiye kendi ofisinde teslim edilmektedir.
· Açık Büfe Catering: Çok çeşitte
yemeğin hazırlanarak metal tepsilerde, alttan ısıtma sistemi ile hazırlanmakta
ve sunulmaktadır.
· Yemek Kamyonu ile Mobil Catering:
Açık hava organizasyonları ve davetleri için mutfak olarak hazırlanmış kamyon
tipi araçlarda, daha yaygın olarak fast food şeklinde yiyeceklerin tedarik
edilmesidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder